fredag 14 februari 2014

Vad är Field Target?

Field Target är en skytteform där man med luftgevär skjuter på fallmål, metallsiluetter i form av smådjur, som står utplacerade på ett avstånd mellan 10 och 50 meter från skjutpositionen. Skyttet bedrivs utomhus och en tävling består normalt av 40 mål uppdelat på flera olika stationer. Sporten startade i Storbritannien runt 1981 och sågs som ett alternativ till jakt.

Eftersom man på en tävling skjuter på okända avstånd så måste man, förutom att vara en duktig skytt, känna till sitt vapens kulbana, vara bra på att läsa av vinden (relativt lite vind kan få kulan att vika av mer än man tror) och vara duktig på att avståndsbedöma.

Vapen och kikarsikte.

I Field Target skjuter man som sagt med luftgevär. Det finns klasser för licensfria gevär, max 10 joule, och klasser för kraftfullare vapen, 16,3-45 joule.

Tillåtna drivkällor är PCP (pre-charged pneumatic), fjäder och kolsyra (sällan eller aldrig förekommande på grund av temperaturkänslighet utomhus). Den vanligast förekommande kalibern är 4,5 millimeter, men även grövre kalibrar är tillåtet. Dock använder de flesta skyttar kaliber 4,5 millimeter på grund av att den har den flackaste kulbanan.

Vapnen är utrustade med kikarsikten som har justerbar parallax. Enkelt förklarat så används den justerbara parallaxen för att avståndsbedöma. Genom att sikta på målet och vrida på parallaxhjulet så hamnar målet i fokus och man kan då avläsa avståndet förutsatt att man ställt in gevär och kikarsikte mycket noggrant i förväg. Detta är en av utmaningarna i Field Target och ju bättre kikarsikte desto bättre förutsättningar att lyckas ta ut rätt avstånd till målet.

Ett handstöd som sitter monterat på undersidan av gevärsstocken, även kallad Hamster, används av många skyttar för att få till en bättre skjutposition i de olika skjutställningarna. Den är ofta justerbar för att vara så flexibel som möjligt. Även justerbar bakkappa och kindstöd underlättar skyttet.

Fjäderdrivna Feinwerkbau 300S Universal.
















PCP-geväret Air Arms S410 MPR FT.


Mål.

Fallmålen man skjuter på har så kallade kill zones. Storleken på dessa är 15, 25 eller 40 millimeter (standardstorleken). Det totala antalet mål med reducerad träffzon, 15 och 25 millimeter, får inte överstiga 25% av det totala antalet mål på en tävling.

Maximala avståndet för träffzon med reducerad diameter är 20 meter i stående och knästående ställning (då med 25 millimeter killzone) respektive 35 meter i sittande skjutställning (då med 15 millimeter kill zone).

Nedan två olika fallmålsfigurer. 40 millimeter 50 meter bort är ganska litet.















Skjutställningar.

Den vanligaste skjutställningen i Field Target är sittande, även kallad fri skjutställning, följt av stående och knästående. På en tävling får max 20% av målen vara stående och knästående.

In action. Tejpen på pipan agerar vindvisare. Foto Lasse Laursen.




Kläder.

Alla typer av kläder, handskar och skor är tillåtna. Många använder sig av skyttejacka och någon from av skyttehandske på vänsterhanden (om man är högerskytt). Separat stoppning är tillåtet och ofta används knäskydd på ena eller bägge knäna. En del skyttar kör även med enkel gevärsrem.

Sittkudde.

I Field Target får man använda sig av en sittkudde, även kallad Bean Bag, som är fylld med styrenkulor eller liknande. Kudden får vara maximalt 150 millimeter hög och används som hjälpmedel vid sittande och knästående skjutning.

Klasser.

I dagsläget skjuter man i följande klasser:

Fjäder och PCP 16.4-45J
Fjäder max 16.3J
PCP max 16.3J Fjäder max 10J
PCP max 10J
Junior Fjäder och PCP max 10J
Debutant Fjäder och PCP max 10J

Vad behövs för att komma igång?

Förslagsvis ett begagnat Feinwerkbau 300S trimmat till 10 joule samt ett kikarsikte med minst 32 gånger förstoring och justerbar parallax. Jag skulle vilja påstå att man kan få ihop den riggen för cirka 5000 kronor, sedan är det bara att börja hårdträna. Övriga tillbehör eller bättre grejor kan inhandlas när man fått smak på sporten.

Som debutant behöver du varken vapen- eller tävlingslicens (du skjuter med 10-joulsvapen som är licensfritt). Det är bara att kolla upp var i Sverige nästa tävling går och åka dit. Se helst till att föranmäla dig, det underlättar för klubbarna.

Vad är det som gör Field Target så kul?

Personligen tycker jag att Field Target förenar allt som har med luftvapen att göra på ett väldigt bra sätt. Man använder sig av tekniskt förfinade vapen och kikarsikten, det är varierande skjutställningar och målen är utmanande och kräver precision. Att hålla på med tiometers tavelskytte har aldrig lockat mig. Att träna på det viset har jag inget emot, men som tävlingsform verkar det alldeles för enformigt.

Till skillnad från krutskytte där man är hänvisad till avlysta banor så kan man skjuta lite varstans med luftgevär (naturligtvis ska det ske under säkra former). Det öppnar upp för mycket träning och kul plinking. Faktum är att när man väl skaffat sig sin utrustning är det en relativt billig sport för luftgevärsammunition är i sammanhanget snorbilligt. Att skyttet dessutom bedrivs utomhus i naturen är också väldigt uppfriskande för mig som stadsmänniska.

Men det viktigaste av allt är kanske att man med relativt billig utrustning kan man komma igång och börja tävla. Det var så det började för undertecknad.

Summa summarum har Field Target varit en väldigt positiv upplevelse för mig.


Avslutningsvis några länkar:


http://www.ftsverige.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Field_target

http://public.indta.idrottonline.se/EventCalendar.aspx?orgId=27

http://www.luftvapen.info/viewforum.php?f=87 

http://www.onsalaskytte.se/

http://www.skepplandaskytte.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar