söndag 17 juli 2011

Kuktävling

USA i ekonomisk kris, statsskuld upp över öronen som bara blir större och större, panik och överläggningar där självaste presidenten lämnar förhandlingarna för att stressnivån och meningsskiljaktigheterna är för stora. Vad göra? Jag är varken politiker eller ekonom, men med vanligt jävla sunt förnuft kan man komma långt.

Porsche släng dig i väggen.
Northrop Grumman B-2 Spirit. Säger det er något? Det är ett av USA:s allra finaste anfallsvapen. Ett stycke B2 kostar i runda slängar 2 miljarder dollar (utvecklings- och driftskostnader inräknat). Jag rundar av det till 13 miljarder svenska kronor bara för att vara schysst. Inte kattskit, eller hur? Ingen vet hur många som byggts. Troligtvis finns det 21 stycken i drift, men det kan vara fler. Det finns rykten som pekar på att så många som 130 stycken existerade under Reagan-perioden. Om så är fallet börjar vi komma upp i jävligt saftiga siffor. Jag ska hjälpa er på traven – 1.690.000.000.000 svenska riksdaler blir det för att vara exakt.

B2:an är ett fantastiskt flygplan, men kostnadsmässigt står den bara för en liten del av USA:s krigsmakt. Sett ur det perspektivet så blir den nästan en parentes. Eller kattskit. Eller kolla vilken stor kuk vi har, vi kan bygga en sån här alien-look-alike-vi-kan-bomba-dig-till-stenåldern. Det finns många sätt att se det på ...

Jag fattar verkligen inte varför USA i dessa tider inte försöker dra ner på försvarskostnaderna (eller anfallskostnader kanske man borde kalla det). Tittar man på B2-exemplet så finns det ju enorma pengar att tjäna och då ska man som sagt komma ihåg att det är en liten del av totalen.

USA kan behålla sin stora penis även om dom drar ner på sina militära utgifter. Dom har fortfarande kärnvapenmissiler, både kort- och långdistansrobotar, och dom skulle till och med kunna halvera sin flotta och ändå lalla runt med över fem stycken hangarfartyg i jakten på olja. Vad mer kan man begära?

Det finns bara ett sätt att se det på, USA vill vinna kuktävlingen oavsett konsekvenserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar