lördag 27 april 2013

Våldtäkt

Tu-22M3. Ett av Putins verktyg när det vankas fist fight.























Det är inte direkt "classified material" att ryssen varit och petat på Sverige kalla kriget-style. Svenska Dagbladet skrev en notis om incidenten den 27 april.

För den som inte hängt med handlar det om att två ryska bombplan, ackompanjerat av fyra jaktplan, gjorde ett nattligt övningsanfall strax utanför svenskt territorium. Under tiden satt det en halvsovande svensk praoelev och registrerade det hela på en radarskärm. Vi kunde lika gärna ha kastat ett gäng tandpetare österut. Så jävla kass var vår respons.

Kanske inte så mycket att bry sig om egentligen, om det inte vore för att vi skrävlar om vår duglighet vad gäller beredskap. Beredskap att kunna möta eventuella hot mot vår nation.

Jag skulle vilja påstå att vi har jävligt dålig beredskap. Eller rättare sagt obefintligt. Svensson kanske tror att vi har det på grund av att vi har en och annan flygövning med Nato eller för att vi skickar ner ett par svenskar till Afghanistan. Eller kanske för att det skrivs ett par rader om JAS titt som tätt.

Apropå JAS så måste jag bara förtydliga ett par saker: JAS är inget misslyckande. JAS är grymt. Om det är något som är misslyckat så är det hur JAS behandlats av Sveriges regering.

Kreti och Pleti snackar om att JAS är ett skitflygplan, de två olyckliga haverierna är alltid det centrala. Det enda det bekräftar är att folk inte har någon som helst koll på hur vanligt det är med olyckor när man tar fram och utvecklar ett nytt stridsflygplan. Men visst, man skulle aldrig ha publicerat filmen från den första kraschen i Linköping och man skulle aldrig ha tryckt ner en stackars krake i ett relativt obeprövat flygplan och satt crash course mot Vattenfestivalen i Stockholm. Ur PR- och säljsynvinkel blev olyckorna rena rama självmordet, det ska man inte sticka under stol med.

JAS Saab 39 Gripen är ett formidabelt system med stora möjligheter vad gäller anpassning och uppgraderingsmöjligheter. Lika bra, eller bättre, som Eurofighter och Dassault Rafale. Så se nu till att sälja in skiten politikerjävlar. Gör ert jobb!

Tillbaka till ämnet. Beredskap var det. Det finns ingen som helst möjlighet att ha ett dugligt försvar om man bantat järnet och stramat åt till förbannelse sedan kalla krigets slut. Rostiga AK-4or i händerna på lönnfeta hemvärnsgubbar löser inte morgondagens hot. Vad är då morgondagens hot? Den frågan kan ingen svara på, vi vet inte vad som händer i morgon. Kanske får någon efterbliven makthavare i mellanöstern ett frispel eller så bestämmer sig Kim Jong-un för att göra en Europa tour? Av just den anledningen vill jag att vi ska ha en modern armé med hyfsad slagkraft. En armé som faktiskt har möjlighet att säga "kom fan inte och jävlas med oss, för då smäller det". En armé som även kan bistå våra grannar om det hettar till. Neutralitetstjafset kan vi glömma, det är bara ett politiskt spel som vi Svenskar tror ger oss immunitet mot både det ena och det andra.

Jag hade gärna sett ett supertajt militärt samarbete mellan Sverige, Danmark, Norge och Finland. Vi har ungefär samma värderingar och ligger på samma breddgrad. Det hade känts tryggt. En quick fix är annars att injicera 50 miljarder i försvarsbudgeten och gå med i Nato. Vi är ju redan polare med USA så what the fuck.

Over and out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar