onsdag 17 januari 2018

Bullpup-stock till Air Arms S400 MPR FT

Efter att ha kommit över en "ryggsäcksbössa" i form av en begagnad Crosman 1720T började jag mer och mer uppskatta fördelarna med lätta och kompakta luftvapen, så när det visade sig att det var näst intill dödfött att sälja ett licensierat PCP-gevär i mellanprissegmentet började jag söka efter en Bullpup-stock till mitt Air Arms S400 MPR FT. Att behålla MPRen som fullfjättrad Field Target-rigg var inget alternativ då jag ganska nyligen skaffat en Steyr LG 110 för det ändamålet. Att deaktivera den för att få mer plats i vapenskåpet var såklart fullständigt otänkbart.

Googlade runt en del och fastnade slutligen för en Bullpup-stock tillverkad av Rapid-70, hans alias på diverse utländska luftvapenforum. På vinst och förlust drog jag iväg ett mail för att kolla om min MPR var kompatibel med någon av hans stockar. Efter flera veckors väntan plingade det till i inboxen. Javier, som han heter irl, ursäktade det sena svaret med att att han varit iväg på utlandsjobb och förklarade att hans stock passade min MPR då den har samma grundkonstruktion som en klassisk Air Arms S400. Han bifogade även priser på diverse utföranden. Jippi! Jag beslutade mig för att ta syntetmodellen då trästock på en bullpup känns helt fel för mig. Priset landade på 365 euro inklusive frakt. En rätt saftig slant kan tyckas, men för mig i den här specifika situationen kändes det rätt.

Med förskottsbetalningen avklarad följde tre veckors intensiv väntan. Inget paket. Fan. Att söka på kollinumret gav nada, så till slut kontaktade jag det spanska fraktbolaget. De svarade att paketet returnerats till avsändaren då det innehöll vapendelar. Jag började svettas lite eftersom Javier inte berättat att paketet returnerats för flera veckor sedan. Skulle jag bli stocklös och i värsta fall även 365 euro fattigare? Det kändes inte bra alls.

Det dröjde några dagar innan han svarade på mitt smått desperata mail. Min oro lättade något när han skrev att han skulle skicka stocken med ett annat fraktbolag. I nästa mail skickade han kollinummer och den här gången kunde jag följa stockens resa från Spanien till Sverige. Gott! En vecka senare hämtade jag ut paketet.

Javier förklarade att han skulle skicka monteringsanvisningar när jag mottagit stocken, men som med alla hans mail dröjde även det. Jag kunde såklart inte vänta utan skred omedelbart till verket. Det tog en liten stund att fippla ihop alla delar, men slutligen satt allt på plats. Jag passade även på att väderskydda tub och pipa med lite camovinyl.


Förstasteget justeras genom att stålpinnen som är förankrad i avtryckaren roteras med- eller motsols. Pinnen är monterad i en gängad hylsa och fjädern hålls fast av två små insexskruvar i den lilla metalldelen till höger. Jag Loctitade allt när jag var nöjd med justeringarna.


Till vänster den gängade hylsan och till höger delar av länkaget som hålls på plats av en skruv där främre delen av varbygeln normalt skruvas fast.Här en detalj jag är lite skeptisk till. Sista delen i kedjan är en plastbit som omfamnar avtryckaren. Varför plast? Kanske för att en klassisk S400 har ett avtryckarblad i metall som man inte vill skada? Jag vet inte. Inte för att jag känner mig direkt orolig för att den ska gå sönder, men metall hade känts bättre. O-ringen som sitter på avtryckaren är tänkt att hålla plastbiten på plats, men jag skruvade dit avtryckaren för säkerhets skull. Blev stabilare med bibehållen funktion och allt ryms ändå i stocken så varför inte?


Här är kitet monterat och klart. Siktesmontaget blev en nödlösning då jag inte hade några 25 mm-ringar med Weaver-fattning liggandes. Hade ett styck ilägg för en 30 mm-ring och förbluffande nog fungerade det alldeles utmärkt, åtminstone på fjorton meters avstånd. Jag monterade även dit en rail som låg liggandes så att jag hade något att fästa bipoden på.Fem skott, JSB Exact, på fjorton meters avstånd skjutet med bipod. Bössan är ställd till 16,3 joule.


Jag hittade en liten kolvkam i plast på http://www.airgunbuyer.com. Mycket trevligare att ha mot kinden än som nu en bit aluminium. Beställningen är lagd och paketet borde dimpa ner den här veckan.


Nu till det tråkiga. MPRen visade sig ha lite andra mått än en standard S400. Jag var tvungen att slipa ner toppen på pip-/tubbandet cirka en millimeter för att railen skulle ligga vågrätt i förhållande till pipan. Även skruven som håller varbygeln på plats (den fäster även i metallplattan på bild två ovan i inlägget) satt lite fel, så jag var tvungen att borra lite i stocken för att få det att lira. Inga kul operationer när man pungat ut en ansenlig mängd Euro för ett färdig-kit kan tyckas. Sedan tycks "syntet" på spanska inte vara det samma som "syntet" på svenska, stocken visade sig nämligen vara en mattlackad trästock. Inte för att jag bryr ihjäl mig, men rätt ska vara rätt.

Såklart har vapnet en helt annan balans nu jämfört med när det var en fullsize-bössa. Nödvändigtvis inte till det sämre, men jag är ovan vid viktfördelningen. Även laddförfarandet är lite tristare. Men totalt sett måste jag ändå säga att jag är nöjd trots att det strulade en del. Bössan går toppen, är extremt kompakt med en längd på endast 66 cm, och är något helt nytt i samlingen. Det ska bli skitkul att vädra den på banan framöver!

Avslutningsvis, Googla "Javier-70 bullpup" om du är intresserad av en liknande lösning till PCP-vapen från Air Arms, Crosman med flera.

2 kommentarer:

  1. Kul o se att det löste sig för dej till sist. Det hade varit kul med ett bullpup-kit för 1701 faktiskt, men de är rätt dyra och flera ägare har tyckt att passformen varit sisådär. /Johnny

    SvaraRadera
  2. Jo bullpup-kitet till Marauder-pistolen (och 1720T/1701) gör bössan löjligt kompakt.

    SvaraRadera