fredag 12 juli 2013

Feinwerkbau 300S Universal

Toppkvalitet på det här tyska luftgeväret. Tungt, gediget och med ett underbart matchavtryck. Pipa och låda, som är i ett stycke, vilar i en släde. Vid skott glider systemet bakåt vilket gör geväret snudd på rekylfritt och därmed väldigt lättskjutet.

Precisionen är fantastiskt bra. Trots att det är svårt att få ut mer än 10 joule ur de här bössorna kan man en vindstilla dag skjuta fina grupper på 50 meters avstånd. Letar man nackdelar hittar man nog bara en - vikten. Detta är inget lätt luftgevär, speciellt inte om man monterar ett stort kikarsikte.

Originalet hade diopter och främre korntunnel som standardsikte, men det monterades av fortare än kvickt och ersattes med ett kikarsikte. Fick även tag på ett par M60-skruvar (torxmodell) modell längre när jag besökte Järnia. Väl hemma hittade jag ett par lämpliga distanser i svart aluminium och vips så kunde jag höja upp kolvkammen till lämplig höjd.

Det finns bra möjligheter för skytten att anpassa det här geväret. Förutom redan nämnda kolvkam så är bakkappan justerbar och under stockens framkant finns en skena där man kan fästa hamster och andra tillbehör. Även avtrycket är justerbart.

Rent mekaniskt är geväret i hur bra skick som helst och kommer säkerligen hålla för tiotusentals skott. Det sitter en exportfjäder från Maccari monterad som är lite kraftigare, men framförallt bättre, än originalet. Även blåneringen är riktigt fin med tanke på bössans ålder. Geväret har inte brytpipa utan är en så kallad sidspännare med separat laddarm. Pipan är alltså fastmonterad och det brukar borga för bättre precision.

Eventuellt slipar jag ner allt utom greppytorna och lackar den svart, man måste ju ha något kul att pilla med i sommar!

Nedan ett par bilder på Feinwerkbau 300S Universal med Kina-bipod och Leapers 4-16x50:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar