torsdag 19 maj 2011

Trådlös el – verklighet?

Varje prylnörds våta dröm är såklart trådlös el. Tänk på alla möjligheter det skulle medföra!

Faktum är att det redan idag finns några olika varianter som fungerar. Den ena är en form av induktionsladdning där två föremål placeras väldigt nära varandra (tänk eltandborste). Lite fusk kan man tycka. Den andra är en variant som jag såg ett på TV. Man skjuter iväg mikrovågor, ungefär som i en mikrovågsugn, och fångar upp dessa med hjälp av små antenner som är väldigt noga utplacerade på en form av platta. Energin som tas upp fördelas sedan till en ledare och ut till det det som ska strömföras. Det är faktiskt inte science fiction, det funkar!

Inom en hyfsat snar framtid borde vi få se en del hushållsprodukter som får sin ström via luften vilket är jäkligt häftigt. IDG har en artikel som går igenom det hela lite mer i detalj. Helt klart läsvärd. Tydligen verkar det som att datormusen skulle kunna vara en av de första prylarna som drar nytta av den nya tekniken. Det är såklart väldigt svag ström det handlar om och det lär dröja innan man kan driva stereon eller spisen trådlöst.

Det verkar inte som att jag har hängt med så bra. Det har forskats på detta länge. Oavsett så vill jag vill ha detta nu!

Läs mer om trådlös el här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar