onsdag 15 januari 2020

Socialdemokratisk populism, ett lågvattenmärke i svensk politik

Regeringens lagförslag, som går ut på att den som påträffas med ett löstagbart magasin ska ha ett matchande licensvapen, hittades uppenbarligen på av ett gäng sinnesslöa människor. En av dessa människor är Mikael Damberg, inrikesminister i regeringen Löfven II. Herr Damberg har försvarat remissen med näbbar och klor sedan dag ett. Han har ivrigt hävdat att lagförslaget är en ytterst viktig åtgärd för att stävja den rådande våldsspiralen och få bukt med gängkriminaliteten. Alla sportskyttar och jägare vet bättre, det handlar om att trycka dit legala vapenägare. För grovt kriminella kommer givetvis inte sluta använda magasin oavsett om det krävs licens för dem eller inte. Lagförslaget är dessutom ett förtäckt sätt att göra magasin med hög kapacitet olagliga, något som hade skadat många skyttar och jägare som vill träna och tävla.

Det finns cirka två miljoner legala vapen i Sverige. 300.000 svenskar har tagit jägarexamen. Svenska skyttesportförbundet har mer än 100.000 medlemmar i 1100 föreningar, dessutom finns idag drygt 60 föreningar som bedriver handikappskytte. Sverige är alltså ett mycket vapentätt land. Trots detta utgör det legala vapenägandet inget problem. Polisens egna siffror visar att av de hundratals enhandsvapen som beslagtas av polisen i samband med brott varje år, är endast 2–3 procent möjliga att spåra tillbaka till legala ägare. Över 80 procent av dessa vapen har däremot aldrig varit legala i Sverige, och resten går inte att identifiera. Trots detta vill alltså Damberg och company göra det sämre och dyrare för laglydiga vapenägare att jaga, övningsskjuta och utöva sportskytte. De hävdar bestämt att lagen skulle göra så att Polisen fick möjlighet att beslagta magasin från kriminella. Det är såklart rent nys. Polisen kan idag beslagta magasin om de skulle känna för det. Och när Damberg själv blivit tillfrågad har han inte kunnat peka på ett enda konkret rättsfall där poliser tvingats lämna tillbaka magasin som hittats hos gängkriminella.

Lagförslaget är naturlitvis ren populism, ett patetiskt försök av Socialdemokraterna att på ett billigt sätt framstå som handlingskraftiga. Blir lagen verklighet kommer varken gängvåldet eller antalet olagliga vapen att minska, det vet alla som är insatta i frågan. Det hela påminner om "Politician's syllogism" från avsnittet "Power to the People" i BBC´s serie Yes, Prime Minister från 1988:

1. Vi måste göra något
2. Detta är något
3. Därför, måste vi göra något

Jag hoppas innerligt att lagförslaget skrotas och att människor runt om i landet hajar till när de matas med sådant här nonsens. Det här lagförslaget är måhända inte det viktigaste som sker i svensk politik just nu, men sättet det presenteras på är snudd på kriminellt och det måste folk bli medvetna om. För vem vet vad som får stryka på foten nästa gång någon politiker försöker plocka billiga politiska poänger?

Vad jag har för magasin, och vilken kapacitet de har, är fullständigt irrelevant i sammanhanget. Det är dessutom redan reglerat i jaktsammanhang. Socialdemokraterna förtjänar att tappa röster i nästa val om de inte kan prestera bättre än så här. Skäms Damberg! Gör om gör rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar