torsdag 23 juni 2011

Favoritfilm i ny utgåva

Det här inlägget är inget annat än en hyllning till den bästa ubåtsfilmen som någonsin gjorts. Ja kanske till och med den bästa krigsfilm som någonsin sett biosalongens mörker. Jag talar såklart om Wolfgang Petersens mästerverk Das Boot från 1981 – rullen som alla efterföljande ubåtsfilmer hämtat inspiration ifrån.

Så här i nedladdningstider kanske det inte är många som höjer på ögonbrynen när nu äntligen filmen släpps i Bluray-version, men jag vet att runt om i världen är detta en mycket efterlängtad release. Det återstår att se hur bra den nya versionen står sig mot det gamla DVD-släppet. Ljudet borde åtminstone vara mycket bättre och bara det i sig gör utgåvan högintressant.

Das Boot är en rulle som åldrats med värdighet. Mognat likt ett årgångsvin. Att göra om scener med dagens CGI-teknik hade kunnat dra ner på den äkthetskänsla som genomsyrar hela filmen. Nu vet jag inte exakt vad det pillats med i denna utgåva men jag hoppas att dom har hållit fingrarna i styr och bara finpolerat originalet ruta för ruta.

Det som skiljer agnarna från vetet när det gäller krigsfilm är såklart storyn. Big surprise. Vad jag menar är att om filmen signalerar grym rulle snarare än att den befinner sig i krigsfacket (läs konstant kulsprutesmatter som bara hardcorefansen uppskattar) så har den lyckats med något som alla har behållning av. Das Boot är en sådan film. Alla fängslas av den.

Jag tänker inte skriva löpmeter om filmens handling, det är bara att kolla imdb om man är intresserad. Värt att nämna är Jürgen Prochnow som gör sitt livs roll som ubåtskapten, den klaustrofobiska känsla som får vilken tuffing som helst att börja kallsvettas, ett persongalleri som inte är av denna värld samt det faktum att man sitter och håller tummarna för tyskarna så att knogarna vitnar.

Till sist måste jag också nämna filmens slut, utan tvivel ett av filmhistoriens bästa. Ett slut som gör att man lämnar salongen med ett stort hål i magen och en lätt känsla av illamående. Ett slut som på ett helt fantastisk sätt visar på det meningslösa och orättvisa med krig.

Om du inte sett Das Boot så ska du göra det nu. Jag lovar att du inte kommer bli besviken.

4 kommentarer:

 1. håller med

  men bästa krigsfilmen ever är "der untergang"

  SvaraRadera
 2. Är krigsfilmsälskare, men måste motvilligt erkänna att jag inte sett den. Skäms verkligen nu ...

  Det får bli nästa film!

  SvaraRadera
 3. vi pratar tyvärr inte stukas störtdykandes mot ett gäng darrande ryssar men ett drama med kriget som fond (och dessutom på tyska) som måste ses

  jag förutsätter att den ses redan ikväll

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte lova att det blir ikväll, men den ska ses. Var så säker! Och tack för tipset, jag hade glömt av att den fanns!

  SvaraRadera